De driekleurenregel: wat is het en hoe gebruik je het?

Als het gaat om het samenstellen van een outfit, is er een interessante regel die bekend staat als de driekleurenregel. Deze regel houdt in dat een outfit het best samengesteld kan worden uit maximaal drie kleuren, inclusief accessoires en schoenen. Maar waar komt deze regel vandaan en waarom is het belangrijk om er rekening mee te houden?

De oorsprong

Even een beetje theorie. De driekleurenregel vindt zijn oorsprong in de kleurenleer. Kleuren kunnen worden onderverdeeld in primaire, secundaire en tertiaire kleuren. Primaire kleuren zijn kleuren zoals rood, geel en blauw. Door deze kleuren te mengen met elkaar ontstaan secundaire kleuren, zoals oranje, groen en paars. Tertiaire kleuren ontstaan door het mengen van secundaire kleuren met primaire kleuren. Waarom is dit belangrijk? Het menselijk oog kan maar een beperkt aantal kleuren tegelijk verwerken en het combineren van te veel kleuren kan al snel chaotisch en onrustig ogen. 

Hoe gebruik je de driekleurenregel?

Wanneer het gaat om het samenstellen van een outfit, kan de driekleurenregel helpen om een mooi, rustig en niet te druk geheel te creëren. Door maximaal drie kleuren te gebruiken in één outfit, wordt voorkomen dat de outfit te druk of overweldigend wordt. Het is hierbij belangrijk om te kiezen voor kleuren die goed bij elkaar passen en die een harmonieus geheel vormen.

Als we drie kleuren kiezen, dan tellen we meestal zwart en wit niet mee. Maar persoonlijk, vinden wij dat het afhangt van de outfit of zwart en wit als kleur worden gezien of niet. Je zal dit zelf snel merken. Als je enkel werkt met zwart, grijs en wit, dan tellen deze kleuren natuurlijk wél als kleur. 

Het gebruik van tinten van dezelfde kleur kan ook helpen om een outfit een samenhangend geheel te maken. Maar ook tinten van dezelfde kleur, of ton-sur-ton, worden gezien als één kleur in de driekleurenregel.

De driekleurenregel in het achterhoofd houden tijdens het samenstellen van een outfit, kan ook helpen om een outfit een bepaalde sfeer te geven. Zo kan het gebruik van neutrale kleuren, zoals zwart, wit en grijs, zorgen voor een klassieke en tijdloze uitstraling. Het gebruik van felle kleuren kan daarentegen zorgen voor een vrolijke en speelse sfeer.

Voorbeelden

Driekleurenregel

Foto 1: Oranje – Groen – Geel 
Foto 2: Roos – Paars – Wit
Foto 3: (Beige) – Groen – Geel – Oranje

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat de driekleurenregel een richtlijn is en geen harde regel. Het is altijd mogelijk om te experimenteren met verschillende kleuren en combinaties om te ontdekken wat het beste bij jou past en wat jij mooi vindt. Maar door rekening te houden met de driekleurenregel, kun je ervoor zorgen dat jouw outfits altijd een samenhangend en harmonieus geheel vormen. En het maakt snel een outfit uit de kast grijpen heel gemakkelijk! 

Meer tips & tricks?

We maken graag video’s met tips & tricks uit de modewereld. Je kan deze terugvinden op ons TikTok en Instagram account. Volg ons om als eerste op de hoogte te blijven van leuke tips als deze! 

Jana

Jana

Inhoudstabel

La Vie en Yo ladiesday 17 maart 2024

Ladies day

zondag 17 maart

Ontdek op zondag 17 maart de nieuwste lentecollecties met een bubbeltje in de hand, en pauzeer tijdens je shopmomentje bij een lekker snackje. We gooien met cadeautjes! Bij elke aankoop krijg je een gratis riem naar keuze.
 
📍 Komie Geire, Herentalseweg 1, 2250 Olen
🅿️ Gratis parkeren, grote parking
🗓️ Zondag 17 maart, van 11 uur tot 17 uur.
🎁 We gooien met cadeautjes! Gratis riem naar keuze + een leuke herbruikbare tas bij elke aankoop
 
Hopelijk tot zondag!