Spoedcursus: kleuren combineren.

Kleuren combineren – bij sommigen gaat het vanzelf, bij anderen een hele opdracht. Onder welke van de twee je ook valt, na het lezen van deze blog heb je meteen een houvast wanneer je volgende keer voor je kledingkast staat te twijfelen. In deze korte gids brengen we je drie manieren bij om kleuren stijlvol en doordacht met elkaar te combineren, wat je persoonlijke stijl of smaak ook is.
 
Klinkt dat goed? Lees dan snel verder om meer te leren over kleuren combineren. 
 
Laten we beginnen bij de basis. Wanneer je nieuwe kennis wilt vergaren over kleuren combineren (op de juiste manier dan toch), dan ontkom je er bijna niet aan om even een snelle duik te nemen in de wondere wereld van het magische kleurenwiel. Maar geen zorgen! We houden het simpel, overzichtelijk en kort.
 
Dit wiel hieronder, is het kleurenwiel. Hier zien we dus verschillende tinten kleuren, kleuren die dicht bij elkaar aanleunen en kleuren die net helemaal het tegenovergestelde zijn. Een goede combinatie maken met deze kleuren, zorgt dus voor een killer outfit!

We tonen je drie methodes om kleuren te combineren: monochromatisch, analoog en complementair

Kleurenwiel

Methode 1: Monochromatisch

Monocho-wat? Monochromatisch is het moeilijke woord voor eenkleurig of nog gekender: ton-sur-ton. 

Bij een kleur-op-kleurcombinatie gaat het om het combineren van verschillende tinten uit dezelfde kleurgroep in het kleurenwiel. Dit kan je gebruiken bij alle kleuren. 

Fuchsia bloes met lange mouwen
Lichtbruin lang kleed
Groene hemdjurk

De gemakkelijkste en bekendste manier om een monochromatische outfit samen te stellen is middels een ton-sur-ton styling. We gebruiken daarbij gewoon een onderstuk en bovenstuk in dezelfde tint. 

We zouden La Vie en Yo niet zijn als we dit niet nét een tikkeltje gewaagder zouden maken. We dagen je uit om er een klein schepje bovenop te doen en de ‘veilige’ combinatie up te graden door een item toe te voegen in een fellere tint. Hoe ver je daarin gaat, kies je helemaal zelf! Je kunt dit doen door een opvallende trui of cardigan toe te voegen aan je outfit, maar eveneens door een accessoire zoals een sjaal, tas of schoenen. 

Methode 2: Analoog

Analoog of ook wel tweekleurig genoemd, is de combinatie van twee kleuren die in het kleurenwiel naast elkaar staan. 

Bij een analoge combinatie gaat het om het combineren van verschillende tinten uit de kleurengroepen die elkaar raken in het kleurenwiel. Dit kan je gebruiken bij alle kleuren.

Blauwe sjaal met roos

Deze methode gaat in het kleurenwiel maar een klein stapje verder dan monochromatisch, maar het resultaat kan alle kanten op. Het kan gewaagd, dramatisch en gewoon héél erg mooi zijn.

Wil je deze methode ‘veilig’ houden, kies dan voor getemperde tinten zoals oudroze en donkerrood.

Toch liever wat meer uitdaging? Voeg een fel accent toe te of ga helemaal uit je comfort zone en mix verschillende tinten uit de twee kleurgroepen om ieders hoofd te laten draaien op straat.

Methode 3: Complementair

Complementair of ook wel tweekleurig tegenover elkaar genoemd, is de combinatie van twee kleuren die in het kleurenwiel tegenover elkaar staan. 

Bij een complementaire combinatie gaat het om het combineren van verschillende tinten uit de kleurengroepen die lijnrecht tegenover elkaar staan in het kleurenwiel. En natuurlijk, ook dit kun je gebruiken bij alle kleuren.

Blauw bloesje met print
Gestreepte vest paars/groen
Oranje sjaal met franjes
Deze derde methode lijkt lastiger dan dat het is. Het idee om twee kleuren die niet op elkaar lijken te combineren, kan alvast voor een kleine paniekaanval zorgen. Maar geen zorgen, zolang je het kleurenwiel bij de hand houdt, kan er niets mislopen! Dit is tevens ook onze favoriete manier van combineren, want er zijn zooo veel mogelijkheden. 
 
Het combineren van complementaire kleuren wil niet meteen zeggen dat je het felste uit de kast moet halen. Hou zeker in je achterhoofd dat je met het combineren van donkere complementaire kleuren een hele stijlvolle, autoritaire uitstraling creëert. Lichte kleuren daarentegen zorgen dan weer een frisse, speelse look. 
 
Het is dus maar gewoon wat je er mee wil bereiken en vooral waar jij jezelf goed in voelt! 

Vind je het moeilijk om leuke combinaties te maken met deze trends? Volg ons dan zeker op Instagram, want daar delen we de leukste tips en tricks om je outfit helemaal af te maken!

Vond je deze blog leuk? Schrijf je in & ontvang de nieuwste updates

PS: Na het inschrijven ontvang je van ons een kortingsbon van € 10. Enjoy!

Jana

Jana

Inhoudstabel